Glosar: Eşapamentul

Aşa cum vă spuneam într-ul articol precedent, Omega a aniversat 10 ani de la construirea primului mecanism cu eşapament co-axial.
Ce este însă acela un eşapament?

 

 

Scurt Istoric
Invenţia eşapamentului unui ceas îi este atribuită omului de ştiinţă Robert Hooke. În 1695, naturalistul britanic a devenit preocupat de astronomie. Odată cu noua pasiune, Hooke a început să studieze fizica mecanismelor cu pendul, analizându-le în acelaşi timp şi pe cele de măsurare a timpului.

A construit astfel un ceas de buzunar pus în funcţiune de un arc spiralat tensionat. Relaxarea arcului producea energia necesară mişcării indicatorilor. Totuşi, în absenţa unui mecanism regulator care să „porţioneze” în impulsuri egale energia înmagazinată în arc, aceasta s-ar fi irosit dintr-o dată. Hooke a rezolvat problema, semnând astfel actul de naştere al eşapamentul cu ancoră, mecanism folosit în orologerie până în ziua de azi.

 

Componenţă
Angrenajul este alcătuit din trei componente: roata anker, poziţionată pe axa verticală a ceasului, o piesă care seamănă cu ancora unei ambarcaţiuni (întâlnită şi sub numele de furcă anker) şi balansierul, un cadru circular de metal în centrul căruia se găseşte un arc spiralat pulsator.
Energia care pune în mişcare mecanismul unui ceas este acumulată în arcul principal, armat prin rotirea coroanei. Pe măsură ce arcul se detensionează impulsul este transmis mai departe printr-un ansamblu de roţi care mişcă pe rând indicatoarele. Avantajul unei componente regulatoare şi rolul ei vital totodată, este că egalizează impulsurile venite de la bariletul principal astfel încât ceasul să contorizeze corect fiecare secundă.

 

 

Cum funcţionează
Aşa cum spuneam, impulsul mecanic ajunge la roata eşapamentului după ce parcurge întregul „traseu de roţi”. Aceasta începe să se rotească, intrând în contact cu cei doi paleţi ai ancorei şi imprimându-i prin intermediul lor o mişcare de pendulare. În celălalt capăt mişcarea furcii se transmite balansierului prin contactul cu un rubin amplasat pe baza ei .

 

Balansierul înmagazinează energia primită în arcul spiralat şi efectează o mişcare de semi-rotaţie cu un unghi cuprins între 275 şi 315 grade (diferenţă dată de reglaj). După ce ajunge la capătul mişcării, roata de balans revine în poziţia iniţială de unde primeşte un nou impuls de la furcă şi efectuază aceeaşi mişcare, dar în sens opus. Contactul dintre furcă şi rubinul montat pe balansier scoate sunetul de "tic-tac" al ceasului. Cu fiecare bătaie furca eliberează dinţii roţii anker permiţându-i acesteia să alunece cu o poziţie şi să contorizeze o parte din secundă, prevăzută prin construcţia mecanismului.

 

 

Sursa foto

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322